Sunday, 10 June 2012

PARUT :: TANGAN

Assalamualaikum..


Zaman Budak, paling best dk dgn Nenek/Datuk KU..My Heart..Waktu Banjir, pi tlong Atok ku Potong rumput..Lembu semua kt Tanah tggi.Tgah potong rumbut, SabitLebih kurang cmni la..tgh syok potong rumput, perahu kitaorng nek goyang.Sabit td terus terhirus terhiris tangan..BERDARAH ugak la..


KESAN terkena SABIT..


(Ade x? ala cm HURuf C terbalik)
zaman kecik dlu, xdenye klo kena skit trus g hospital..x silap AZ, tok n nek just lilit dengan batang keladi 

 BURUNG CANDIK  

Ni la, KELADI CANDI aka Keladi Colek             

EXTRA INFORMASI ::

Jika dahulu keladi ini amat popular bagi mengubati luka terkena pisau dan benda tajam lainnya iaitu mengambil batangnya dan dikeluarkan bahagian kulit dan dibalut ditempat luka seperti dijari. tapi ia akan merasa sangat pedih selepas cecairnya meresap kedalam luka tersebut. buahnya pula yang berwarna kemerahan amat menarik minat burung seperti burung "caknik". jadi jika hendak menangkap burung ini samada dengan menggunakan jerat "bikkas" atau "jebak" maka buah keladi ini akan dijadikan umpan selain ada denak untuk jebak. burung cakknik ini pula sedap mendengar suaranya dan dari jauh kita sudah mengenali suaranya berbanding burung lain. kesimpulannya dahulu pun masa budak-budak kita sebenarnya seorang bird watching dan lebih dari itu kreatif pula untuk menangkapnya. hobi ini hingga sekarang masih diingati.

 Berpantun dlu.. ::

Keladi colek ditepi hutan
Buat memikat siburung candik
Hendaklah ingat hari depan
Apa bidang sekalipn hendaklah cerdik.


Kesimpulan, Orang tua2x dulu,bnyak ILMU belum kita terokai..Klo ade nek @atok, pandai2x la kita KOREK RAHSIA  diaorang ex.ILMU SILAT,ILMU PERUBATAN, n Pelbagai ag la..Klo korang pandai, Banyak la korang dapat.Tp 1 je Az nk oyat, diaorang x bg ILMU kepada orang sebarangan..SOLAT kena jage..

k la, Setakat ni la..SEe AGAin..

wslm.No comments:

Post a Comment